• https://www.facebook.com/gizmovet/?ref=pages_you_manage
  • https://www.instagram.com/?hl=tr

Bitkiler ve Zehirlenme



Bitkiler ve Zehirlenme (Ev Bitkileri Güvenli mi?)

 

Birçok bitki evcil hayvanlarımız için zehirlidir. Özellikle saksı bitkileri meraklı dostlar için birer oyun aracıdır. Topraklarını eşeleyerek açığa çıkan kök kısımlarını ya da yapraklarını kemirmek onlar için başlangıçta eğlence olsa da ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi zehirlenme vakalarına yol açabilir. Evlerdeki bitkilerin zehirleyici olup olmadığı konusunda emin değilseniz, evcil hayvanınızı uzak tutmalısınız.

Dört ayaklı dostunuzun bir bitkiyi yediğinden eminseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmelisiniz. Veteriner hekiminize ulaşıncaya kadar tuzlu su içirerek kusmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bitki yediğinden emin değilseniz kusturmak tehlikeli olabilir. 

Bitkilere bağlı zehirlenmelerde; halsizlik, hareketsizlik, salya artışı, solunum güçlüğü, dudak ve ağız içinde siyahlık, kusma, kaslarda titremeler, göz bebeklerinde büyüme görülmektedir. Ancak belirtmeliyim ki bitkilerin yenilen kısmına ve miktarına bağlı olarak özellikle kedilerde sadece halsizlik, iştahsızlık, hiç kımıldamadan oturma görülmesi olasıdır. Ağız içine baktığınızda diş etlerinde siyahlaşma söz konusu ise vakit kaybetmeden hekiminize götürmelisiniz.

Bazı bitki zehirleri sinir sistemi, karaciğer ve böbreklere geri dönüşümsüz zarar vermektedir. Zehirlenmeden kurtulsa bile böbrek ya da karaciğer yetmezliği veya sinirsel belirtilerin araz olarak kalma olasılığı yüksektir.

Peki, evcil hayvanımızla yaşamak uğruna çiçek bakamayacak mıyız? Tabii ki bakabiliriz;

*Zehirli olmayan bitkileri tercih edebiliriz.

*Eve yavru bir kedi ya da köpek aldığımızda, onların büyüme sürecinde her şeyi kemireceklerini düşünerek bitkileri balkon ya da kapalı bir odaya koyabiliriz. 

*Eve bir bitki aldığımızda evcil hayvanımızın ona ilgi gösterip göstermediğini bir süre takip edebiliriz.

*Bitkileri onların ulaşamayacakları yüksek yerlere asabiliriz.

*Onların ilgisini çekecek kedi otu, kedi nanesi ya da kedi çimi yetiştirebiliriz.

 

Zehirli bitkilerden bazıları; açelya, zambak, nergis, zakkum, devetabanı, difenbahya, sarmaşık, aloe vera, elma çekirdeği, kiraz çekirdeği, haşhaş, karanfil, kuşkonmaz, siklamen, soğan, sardunya.