Komşu Kedinin Antibiyotiği…
Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara antibiyotik adını veriyoruz. Antibiyotikler bakterileri öldürerek ya da gelişim ve üremelerini durdurarak etkinliklerini gösterirler. Mutlak anlamda güvenli madde yoktur. Çok iyi gibi görünen antibiyotikler hekim önerisi doğrultusunda, uygun doz ve sürede kullanılmadığında pek çok ciddi soruna yol açarlar.
Günümüzde en çok yapılan hata özellikle sokak hayvanlarına yardım etme düşüncesi ile kontrolsüz ve hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanımıdır. Gerek insan sağlığı gerekse hayvan sağlığında kontrolsüz antibiyotik kullanımı nedeniyle bütün antibiyotikler reçete ile satılabilir hale getirilmiştir. Bu durumda da biz hekimler genellikle bana şu ilacı yazar mısın talepleri ile karşılaşmaktayız.
Antibiyotik seçiminde, hayvanın türü, yaşı, herhangi bir hastalığının, organ yetmezliğinin ya da antibiyotiklerin etkinliğini göstermesinde rol oynayan enzimlere sahip olup olmaması gibi durumlar değerlendirilerek tercih yapılır.
Her enfeksiyon bakterilerden kaynaklanmaz. Bu durumda antibiyotik kullanmak yanlış tercih yapmaktır. Bu yanlış bize aşağıdaki sonuçları getirecektir;
Sokakta bulduğumuz ağzı, burnu akan, gözleri çapaklar içinde bir yavru kediyi ele alalım. Maalesef iyi niyetle, yardım edildiği düşünülerek, insanlarda kullanılan antibiyotikler ile tedavi yapılmaya çalışılmaktadır. Peki, kedilerde görülen bu enfeksiyonların çoğunlukla viral olduğunu biliyor musunuz? Viral hastalıklarda antibiyotikler hekim gerekli görürse kullanılır. Tedavi ettiğinizi düşündüğünüz kediciğin; bağırsaklarındaki yararlı bakterileri yok ettiğinizi, besin alımını düşürdüğünüzü, B ve K vitamini üretimini bozduğunuzu, ileride karşımıza çıkacak şekilde karaciğer ve böbreklerine hatta kemik iliğinde kan yapımına zarar verdiğinizi biliyor musunuz?
Enfeksiyonunu kesmek adına verdiğiniz antibiyotiğin; kediciği en iyi ihtimalle kansızlık ve gelişim geriliğine sürüklediğinin farkında mısınız? K vitamini üretimini durdurduğunuz için yaralanmalarında kan kaybının şiddetli olacağını biliyor musunuz? Yaşı biraz ilerlediğinde karaciğer ve böbrek yetmezliği nedeniyle ağrılı, acılı bir hayat sürmeye çalışacağı konusunda bir fikriniz var mı? Parazitlerinden ya da diğer enfeksiyonlarından kurtulamamış bir hayvana kontrolsüz antibiyotik vermenin parçalanan bakterilerin çıkardığı zehirler nedeniyle hayvanı öldürebileceğinin farkında mısınız?